
Sociale Zekerheidsrecht
Sociale zekerheid is in Nederland het publieke stelsel dat bedoeld is om inkomen en/of verzorging te garanderen voor natuurlijke personen ten tijde van pensioen, ziekte, arbeidsongeschiktheid, overlijden of werkloosheid.
Het sociale zekerheidsrecht regelt, als onderdeel van het bestuursrecht, de rechten en verplichtingen van degenen die een rol hebben met betrekking tot sociale zekerheid (werkgevers, werknemers, werklozen, arbeidsongeschikten, ouderen en zelfstandigen).
Sociale zekerheid in Nederland bestaat uit werknemersverzekeringen, volksverzekeringen en sociale voorzieningen. De werknemersverzekeringen en de volksverzekeringen worden samen aangeduid als sociale verzekeringen.
Het onderscheid tussen volksverzekeringen en sociale voorzieningen is enigszins willekeurig. Grosso modo zijn ter zake van de sociale voorzieningen geen premies verschuldigd, ze worden geheel uit de algemene middelen van het Rijk gefinancierd. De kinderbijslag (AKW) is echter formeel wel een volksverzekering, maar er is geen premie verschuldigd; soms wordt de AKW daarom ook wel tot de sociale voorzieningen gerekend. Daarnaast worden sommige volksverzekeringen, waaronder de AOW, gedeeltelijk uit de algemene middelen van het Rijk gefinancierd (gedeeltelijke fiscalisering).
Het onderscheid tussen werknemersverzekeringen en de overige sociale zekerheid is concreter dan tussen volksverzekeringen en sociale voorzieningen: werknemersverzekeringen gelden alleen voor werknemers. Bij de WW zijn er plannen voor een “omgekeerde fiscalisering": heffing van “premie" die deels naar de algemene middelen gaat:
- Werknemersverzekeringen
- Volksverzekeringen
- Sociale voorzieningen
- Toeslagen
De burger moet veelal een bestuursrechtelijk traject volgen om zijn recht te halen. Het gaat immers over geschillen met de overheid.
Indien u een juridisch probleem of een juridische vraag heeft, kunt u die altijd in een intakegesprek aan een van de advocaten van Manniesing Advocatuur voorleggen.
In het intakegesprek zullen wij kort uw zaak bespreken en waar mogelijk een eerste advies geven. U weet dan meteen wat u in uw situatie kunt doen en of u inderdaad de hulp van een van onze advocaten nodig heeft.
Indien u de bijstand van een van onze advocaten nodig heeft, zal in het intakegesprek ook worden verteld wat wij voor u kunnen betekenen en waaruit onze juridische bijstand zal bestaan.